Jezelf omarmen
28 april 2020
In het nu leren leven
15 april 2021
Jezelf omarmen
28 april 2020
In het nu leren leven
15 april 2021
Toon alles

Zelfkritiek of houden van jezelf

Veel mensen leven met een chronisch gevoel van niet genoeg zijn, niet goed genoeg. Misschien jij ook. Dit gevoel van het niet waard zijn, ligt aan de wortel van veel lijden, pijn en verdriet. Veel mensen lijden eronder. Misschien is het een schrale troost dat je niet de enige bent. Het is in onze cultuur een soort pandemie en een oorzaak voor stress, perfectionisme, depressie en burn-out. Je wordt er niet gelukkig van. Je voelt je niet gezond en ontspannen.

Je verstopt jezelf

Als je zelf gelooft, diep vanbinnen, dat je het niet waard bent dan kan het zijn dat je verwacht dat een ander dat ook gaat ontdekken en je misschien gaat verlaten of bekritiseren. Het gevolg is dat je je verstopt. Je laat je kwetsbaarheid, je angst en je onzekerheid niet zien. Soms bouw je een muur op, een façade, waar je zelf aan probeert te voldoen. Je probeert te excelleren in je werk, in je sociale contacten of in je relaties. Je probeert eraan te ontsnappen door hard te werken, door bezig te zijn. Want het gevoel om niet te voldoen is een heel naar gevoel. Dat wil je niet ervaren.

Controleren of vermijden

Als je je niet goed voelt over jezelf dan voel je je vaak bedreigd en onzeker. Je bent meer bezig met vermijden van situaties waarin anderen je misschien gaan doorzien. Of je probeert krachtig alles onder controle te houden. Of je hebt kritiek op anderen. Hoe meer je je niet goed voelt over jezelf en jezelf bekritiseert, hoe vaker je kritiek hebt op anderen, vrienden of je partner. Meer nog dan met een slecht humeur verlies je hiermee de kwaliteit van en intimiteit in een relatie.

Wat raak je kwijt?

Je voelt je niet thuis bij jezelf en bent vaak op zoek naar bevestiging van anderen. Je laat jezelf nooit helemaal zien, altijd onder controle, waardoor ook je kracht, je bijzonderheden en jouw unieke bijdrage aan dit leven er niet kan zijn. Je verliest energie, bent misschien wel vaak moe en in het ergste geval dreigt overspannenheid of burn-out. Het leven is hard werken en zeker niet genieten.

Meer liefdevol

Wat is het dat jij niet wilt dat anderen van je zien? Wat is het dat jij het meest van jezelf veroordeelt? Als je dat onderkent of inziet dan kun je leren om daar op een andere manier mee om te gaan, meer liefdevol en minder veroordelend. Is het makkelijk? Nee, niet altijd. Het is een grote ommezwaai van zelfveroordeling naar zelfliefde. Het is een heel proces waar je op ieder moment in je leven een begin mee kunt maken en waarna het waarschijnlijk een grote leerschool blijft.

Hoe kun je dat leren?

In een compassietraining leer je om je patronen te (h)erkennen en om daar met een liefdevolle manier mee om te gaan. Ook in een coachtraject kun je dat leren of in een combinatie van beide. Je krijgt inzichten, je leert vaardigheden en krijgt tools. En het is soms confronterend en soms hard werken. Maar geloof me, het is het waard. Jij bent het waard. Jouw leven, je relaties met je partner, kinderen en je vrienden zijn het waard. Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op of meld je aan voor een compassietraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *