Jezelf zijn; hoe doe je dat?
4 februari 2018
Zelfkritiek of houden van jezelf
16 september 2020
Jezelf zijn; hoe doe je dat?
4 februari 2018
Zelfkritiek of houden van jezelf
16 september 2020
Toon alles

Jezelf omarmen

Droefheid schuilt diep in mijn binnenste

Ik houd haar teder vast

Tederheid is wat zij nodig heeft, een zachte stem, een open hart

Bewogen beweging, een zacht geschommel

Even in mijn koesterende armen zijn

Ik houd haar teder vast nu

Kwetsbaar contact

 

Dit gedicht ontstond tijdens een schrijfcafe waar ik regelmatig met veel plezier aan mee doe. Een gedicht dat veel zegt over hoe ik me toen voelde. En dat veel zegt over wat we allemaal soms nodig hebben: Jezelf steunen en omarmen.

Hoe vaak steun en omarm jij jezelf?

Verdriet schuilt in ieders binnenste, hoe langer je leeft, hoe groter de oceaan van verdriet die in je woont. Soms is ze weer even wat meer aanwezig. Dan wordt ze opgeschud of aangeraakt door een woord, een gebaar, een herinnering. Als je niet naar haar luistert en geen aandacht geeft dan kan ze groter worden. Als een vloedgolf van boosheid en frustratie. Of ze kan zich terugtrekken als de oceaan bij eb en zich verstoppen in depressie en eenzaamheid.

Wat maakt het lastig?

Zachte aandacht, een open hart, jezelf in je armen houden. Dit is een van de dingen die je leert in een Compassietraining. Jezelf met zachte aandacht vasthouden. Jezelf helemaal omarmen, met alles wat er van je is. Het goede en het verdrietige. De pijn en de vreugde. Als dit is wat we nodig hebben, waarom doen we het dan bijna niet? Omdat we het afgeleerd hebben, omdat we onszelf niet goed genoeg, aardig genoeg, lief genoeg vinden. En misschien nog wel om duizenden andere redenen. Redenen die je niet helpen. Redenen die de oceaan van verdriet proberen tegen te houden of die de storm juist aanwakkeren. Dit doe je niet bewust. Dit zijn vaak onbewuste en automatische reacties en overtuigingen.

Wil jij jezelf steunen?

Zou jij jezelf graag willen steunen en omhelzen als je het nodig hebt? Wil je aanleren wat je ooit hebt afgeleerd? Dan is een compassietraining misschien iets voor jou. Je krijgt handvaten en oefeningen om je van je patronen bewust te worden, en je leert om jezelf volledig te accepteren. Met alles wat er van je is. Wil je meer weten? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek of meld je aan voor de eerstvolgende compassietraining.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *