Coachen in het (buiten)moment
6 maart 2017
Jezelf omarmen
28 april 2020
Coachen in het (buiten)moment
6 maart 2017
Jezelf omarmen
28 april 2020
Toon alles

Jezelf zijn; hoe doe je dat?

Vaak krijg ik de vraag: “jezelf zijn, hoe doe je dat?” Het lijkt een eenvoudige vraag. Maar dat is het niet. Want wat is dat dan: jezelf zijn? Ben jij helemaal jezelf? Altijd? Op ieder moment? Of zijn er misschien wel momenten dat je merkt dat je op je werk anders bent dan bijvoorbeeld thuis, bij je partner of je kinderen? En wie ben jij dan echt? De zorgzame persoon die thuis aan tafel zit of de efficiënte, ambitieuze medewerker? Wie ben jij nu echt?

Jezelf zijn; hoe doe je dat?

Misschien ontdek je wel, terwijl je jezelf deze vraag stelt, dat je beide personen tegelijk bent. En als je nog verder onderzoekt dan ontdek je misschien wel dat je bij je vriendinnen, bij je familie en op de sportclub weer een ander mens bent. Gezellig, zorgzaam en competitief tegelijkertijd. Wie ben je dan eigenlijk? Hoe kun je in vredesnaam jezelf zijn, als je al deze personen tegelijkertijd bent? Welke moet je dan kiezen?

Je mag helemaal jezelf zijn

Het goede nieuws is, je hoeft niet te kiezen. Je bent al deze personen, en dat is OK. Jezelf zijn betekent dat je alle personen die je in jezelf tegenkomt, op goede en op slechte momenten, (er)kent en accepteert. Ze mogen er allemaal zijn. Je mag helemaal jezelf zijn. Ook de kinderachtige huilebalk, die bij ieder emotioneel moment meejankt  met een serie op Netflix. Of het kleine meisje dat bij een spannende thriller achter de bank kruipt. Of de drammer, die net zo lang zeurt tot ie zijn zin krijgt. En waarschijnlijk heb je, als je zo doorgaat, nog een heel leger aan andere “ikken” die je allemaal bent.

Niet alles van jezelf is leuk

Misschien zijn er zelfs wel een paar die je niet mag, die je het liefst verborgen houdt, hopend dat niemand ze opmerkt of ziet. Bijvoorbeeld het meisje of jongetje in jou dat bang is voor het geven van een presentatie en trillend in de auto zit, hopend dat het snel voorbij gaat. Toch is hij of zij er. En hij of zij is een deel van jou. Ook die hele sterke, krachtige persoon die goed is met woorden en een scherpe tong heeft. En waar je je misschien wel voor schaamt als ie op een onverwacht moment naar voren komt terwijl je net gezellig op een verjaardag zit.

Jezelf leren kennen

Delen van jezelf die je hebt weggestopt, die je liever niet zou hebben, kunnen soms op onverwachte momenten tevoorschijn komen. En je bijvoorbeeld saboteren door ervoor te zorgen dat je iets niet doet wat je wel graag wilt. Soms is het gewoon jammer dat zo’n scherpe tong niet inzet, misschien omdat je je ervoor schaamt. Of omdat je ooit geleerd hebt dat je niet zo snel en snedig moet zijn. Dat is jammer, want ieder deel van jou heeft goede en slechte kwaliteiten. En als je ze verstopt kun je ze niet gebruiken. Het levert je veel op als je jouw ‘ikken’ leert kennen.

Hoe kun je dan jezelf zijn?

Hoe kun je dan jezelf zijn? Er is een manier hoe je dat kunt doen; jezelf zijn. En dat is door de zelven die er in je wonen te leren kennen en te leren accepteren. Dan mag alles van jou er zijn, zowel de positieve als de negatieve eigenschappen. En als je er bewust van bent, dan ben jij degene die aan het roer zit. Jij bepaalt wie er handelt, wie er spreekt en wie er aanwezig is.

Ergens in het midden van al die personen heb je een kern, een onafhankelijke kern. Sommigen zouden het ziel noemen, anderen ego. Die kern in jou is in staat om iedere zelf te her- en erkennen, toe te laten en te accepteren. En te sturen. In dit artikel uit Psychologie Magazine lees je er meer over. En het bevat een paar leuke oefeningen, om je zelven te onderzoeken.

Hoe kun je dat leren?

Door het deelnemen aan een mindfulnesstraining, of andere meditatietrainingen. Maar ook door jezelf te ontwikkelen in een individueel coachtraject . Of een combinatie van beide. Je krijgt handvaten en oefeningen om je van je ‘ikken’ bewust te worden, en je leert om ze toe te laten en te accepteren. Bij Wendy Derksen, licht en vreugdevol, kun je leren om helemaal jezelf te zijn, zodat je nooit meer hoeft te vragen: Jezelf zijn, hoe doe je dat? Wil je meer weten? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *