Wat is mindfulness eigenlijk?

Gisteren gaf ik een lezing over Mindfulness aan een leuke groep vrouwen waarvan een groot deel nog nooit van Mindfulness had gehoord. Een leerzame ervaring. Ik merkte dat het lastig is om het in begrijpelijke taal uit te leggen. Mindfulness is iets wat je pas echt goed leert kennen door het te doen. En dan nog is het moeilijk om er woorden aan te geven. De deelnemers aan mijn cursussen geven na afloop vaak aan dat het toch heel anders is dan ze hadden verwacht. En dan nog heeft iedereen daar weer een andere ervaring bij. Ik kan wel vertellen wat we doen en ook waarom. Maar vertellen wat Mindfulness precies is: dat blijft lastig.

Wat is het?

Als je kijkt naar het woord Mindfulness dan betekent dat vrij vertaald: “vol aandacht zijn” of “in een aandachtige staat zijn”. In een Mindfulnesstraining train je je aandacht(spieren). Je leert om je aandacht bewust ergens op te richten en daar weer terug te brengen als jouw geest met jou aan de loop gaat. En dat doet de geest, de geest is van nature erg onrustig, en snel, voor je het weet zit je met hoofd bij die vervelende situatie met je collega of het dineetje van straks. Door je geest te trainen ben je je meer bewust van waar je met je aandacht bent. En kun je kiezen waar je je aandacht op richt. Maar is dat dan de essentie van Mindfulness? Nee, dit is wel waarom het een training is. Net als een voetballer of een atleet traint om iets (beter) te kunnen en om iets te beheersen, kun je ook je geest trainen.

De essentie

Een essentie van Mindfulness is volgens mij dat je doordat je je geest traint, je bewust wordt van wat er van moment tot moment met en in jou gebeurt. Je vergroot het bewustzijn van je gedachten, je gevoel en alles wat zich in je lichaam afspeelt. Je wordt jezelf daarvan bewust op een accepterende, vriendelijke, nieuwsgierige en niet-oordelende manier. Je krijgt daardoor inzicht in jouw gedachten- en gedragspatronen. En als jouw patronen voor jou niet gezond en heilzaam zijn dan helpt mindful zijn jou om dat in te zien en om daarin een andere keuze te maken. Een van de belangrijkste doelen van een Mindfulnesstraining is het veranderen van “onheilzame” patronen als piekeren, je onzeker voelen, geen nee durven zeggen, altijd maar doorgaan, te veel hooi op je vork nemen, slecht slapen, zorgen maken, negatieve gedachten, somberheid, altijd beren op de weg zien, onrust, gespannenheid etc. Het trainen van je aandacht is daarbij het belangrijkste middel.

Meer dan dat

En tegelijkertijd merk ik dat ik door het zo op te schrijven de training en het programma tekort doe. Het klinkt allemaal zo klinisch. Ervaringen van deelnemers laten zien dat die patroonherkenning en -verandering echt leiden tot een andere manier in het leven staan. Tot een andere levenshouding vaak, met meer liefde en zachtheid voor zichzelf en anderen. Grotere alertheid en helderheid. Meer acceptatie, rust en vrede. En meer bewust genieten van vaak kleine momenten. En dat is dan toch wat mij betreft de magie van dit programma.

Twee of drie keer per jaar start er een “live” training. Kijk in de agenda wanneer de volgende training start. Met de online training kun je ten allen tijde starten.

Wil je meer weten? Neem dan contact op of plan meteen een afspraak in. Ik vertel je graag meer.

Meer informatie over training vind je hier.

stones-1058365_1280-3