Een gouden randje

 Voordat je aan deze oefening begint is het handig om een paar keer diep adem te halen en tijd te nemen om in jezelf aan te komen. Misschien kan je je handen op een plek op je lichaam leggen waardoor je je gesteund of geborgen voelt.

  1. Denk aan een worsteling uit het verleden die in die tijd heel moeilijk of zelf ondraaglijk leek en die je, als je daarop terugkijkt, een belangrijke les heeft geleerd. Kies een gebeurtenis die dusdanig lang geleden plaatsvond dat ze inmiddels is opgelost en waarvan je geleerd hebt wat je moest leren. Wat was de situatie? Schrijf deze op.
  2. Welke diepere les heeft deze uitdaging of crisis je geleerd die je anders waarschijnlijk nooit geleerd zou hebben? Schrijf dat ook op.
  3. Als experiment: ga na of er op dit moment een lastige situatie is in je leven die misschien ook een gouden randje heeft. Als dat het geval is, welke verborgen les schuilt er mogelijk in je huidige dilemma?
  4. Hoe zou het beoefenen van zelfcompassie je kunnen helpen om je veilig en sterk te voelen in deze situatie, zodat je kunt leren wat je te leren hebt?

Reflectie

  • Hoe heb je deze oefening ervaren? Kon je het gouden randje zien en/of je voorstellen hoe zelfcompassie je nu zou kunnen helpen?
  • Sommige moeilijkheden hebben een gouden randje, en dan is het een prestatie dat je het overleefd hebt. Als dat het geval is, neem dan even de tijd om je veerkracht te waarderen.
  • Onthouden wat we leren door dit geworstel, helpt ons om ons eigen lijden in een positiever licht te zien. Dat betekent niet dat we ontkennen hoe moeilijk het voor ons was of is.
  • Als je het lastig vindt om een gouden randje te zien in de huidige situatie dan is dat heel normaal en moet je het niet forceren. Enkel openstellen voor de mogelijkheid dat een worsteling ook groei betekent, kan ons helpen om de dingen iets minder zwaar op te vatten.